Programme 2023


  Slaapfeestje

  Welkom op de openingsavond van BEta Larp, waar de feestvreugde van elke larper samenkomt met de kilte van een slaapfeestje ! Larp is niet alleen een culturele praktijk, maar vooral een sociale hobby, dus waarom kom je niet langs en profiteer je niet van deze avond om samen te komen en elkaar beter te leren kennen? Het wordt gegarandeerd een leuke avond! Een gezellige kigouroumis avond!

   

  Gewoon voor de lol

  Vrijdag 27 oktober, vanaf 20.30 uur

  Share

    Openingsconferentie | C’est vrai parce que c’est faux : les émotions en GN (in Frans)

    (in Frans) We hebben het vaak over Larp als een diepgaande ervaring, waarbij we emoties uit de eerste hand voelen en deze lange tijd met ons meedragen. Maar waar komen deze emoties vandaan? Hoe wekken organisatoren ze op en hoe gebruiken spelers ze? Is het een kwestie van ontwerp, setting of de spelgemeenschap? In deze dynamische en niet al te serieuze lezing proberen we deze vragen te beantwoorden en wat stof tot nadenken te geven.

     

    Conferentie| Alessandro Giovanucci

    Zaterdag 28 oktober, 9.30-10.15 uur

    Share

      How to play a storm / LARP in SAR(search and rescue) operations (in Engels)

      1) How to play a storm gaat over hoe LARP kan worden geïmplementeerd in simulaties en scenario’s voor rampenbeheersing, ook hoe we van daaruit naar de bedrijfswereld kunnen gaan en educatieve of stresstestsimulaties kunnen maken voor ons personeel/managers enz.

      2) LARP in SAR is about how larp tools can be used as dealing with psychological problems that occur after heavy events, preventing or identifiying of ptsd symptoms etc.It can be a workshop with contribution from the participants experience.

       

      Interactieve lezing | Georgi Vlaykov

      Zaterdag 28 oktober, van 10.15 tot 11.15 uur

      Share

        Souvenirs d’une gauchiasse repentie (in Frans)

        (In French)Wat doe je als je een personage moet spelen dat duidelijk niet de good guy van het verhaal is? Wat doe je als je een onderdrukker moet spelen, maar in het echte leven campagne voert voor meer gelijkheid en eerlijkheid?
        Hier ga ik proberen deze vragen te beantwoorden door de tips te delen die me hebben geholpen om me minder schuldig te voelen over het voorbereiden, spelen en, na het spel, loslaten van personages die racistisch/gewelddadig/oppressief/misogynistische klootzakken/whatever het tegenovergestelde waren van wat ik ben/denk/voel in mijn TO-leven.

         

        Conferentie | Lucile

        Zaterdag 28 oktober, 10:15 tot 11:15 uur.

        Share

          The Sustainability Roleplaying Club Formula (in Engels)

          (in Engels)Wat zou een werkbaar model kunnen zijn om een rollenspelgemeenschap op lange termijn in stand te houden? Deze presentatie zal kijken naar de doelen, aspiraties en intenties om dit te bereiken en de formule die de presentatoren voorstellen voor Europese teams.

           

          Conferentie | Judit Vitalis & Lumina Cornu Club

          Zaterdag 28 oktober, 10.15-11.15 uur

          Share

            Les comportements nocifs en GN sous l’angle du droit – De responsabilité civile et pénale dans le time in (In Frans)

            (In Frans)Debat over de juridische kwesties rond de implicatie van time-in feiten in het burgerlijk recht en het strafrecht.

             

            Conference | Flo

            Zaterdag 28 oktober, 11:30-12:30 uur.

            Share

              Toilettes sèches démontables sans outils, aux normes handicapées (in Frans)

              (In Frans)Fabricage, gebruik en montage van een prototype van een droogtoilet volgens gehandicaptenstandaarden. Demonstratie en discussie van het nut van dit object voor Larp-sites zonder toiletten.

               

              Workshop | Briareos

              Zaterdag 28 oktober 14.00-15.00

              Share

                Drop your sword! How to regulate your emotions and check in with yourself inside and out of LARP (in Engels)

                (In Engels)Manufacture, use and assembly of a prototype dry toilet kit, to disabled standards. Demonstration and discussion of the object’s usefulness for LARP sites without toilets.

                 

                Workshop | Agi Upor (Lyona)

                Zondag 29 oktober, 10.15-11.15 uur

                Share

                  Broderie, Blason et récits de Baston

                  Ontdek het ABC van borduren en een paar handige tips voor het maken van een ongelooflijk wapenschild om je factie-tabber en futuristische uniformen te versieren. Epische verhalen en larp herinneringen zijn welkom zodra het borduren begint!

                   

                  Workshop | Damien

                  Zaterdag 28 oktober, 11:30-12:30 uur

                  Share

                    Le groupe de GN : vie, mort et (éviter les) remords (In Frans)

                    (In Frans)Bij LARP wordt soms verwacht dat larpers zich in groepen organiseren. Dit kunnen eenmalige groepen van 5-6 personen zijn, maar ook groepen van 15 tot 40 personen met de ambitie om meerdere jaren te bestaan en gezamenlijke kosten te maken. Dat is een heel avontuur, zowel binnen als buiten het spel!

                    We gaan dit tweede type groep van dichterbij bekijken. Hoe ontstaan ze? Wat drijft hen? Hoe worden beslissingen genomen? Hoe integreert de groep nieuwe mensen en organiseert ze zichzelf om lang mee te gaan?

                    We hebben mensen ontmoet die hebben deelgenomen aan groepen die de uitdaging zijn aangegaan en de afstand hebben afgelegd. Het doel was om inspiratie te putten uit hun ervaringen, stof tot nadenken te geven over de terugkerende moeilijkheden en hulpmiddelen voor te stellen (met name op basis van zelfmanagement) om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk veren worden gekrenkt.

                     

                    Conferentie | Rachel & Arnaud

                    Zaterdag 28 oktober, 14:00-16:00 uur

                    Share

                      Engagement et GN : un travail d’équipe (in Frans)

                      (In Frans)De betrokkenheid van vrijwilligers binnen onze organisaties en verenigingen is de drijvende kracht achter onze projecten. Het is dan ook niet meer dan logisch dat het opbouwen, behouden en vernieuwen van vrijwilligersteams een belangrijk onderwerp is voor onze organisaties.

                      In de loop van onze activiteit zullen we eerst proberen een gedocumenteerde inleiding te geven op deze kwesties en dan zullen we je in subgroepen de tijd geven om te discussiëren en hulpmiddelen te creëren rond deze drie thema’s. Deze activiteit is zowel bedoeld voor (toekomstige) vrijwilligers, die hun wensen en behoeften kenbaar kunnen maken, als voor organisatoren, die goede praktijken kunnen uitwisselen en kunnen leren van de feedback van vrijwilligers.

                       

                      Workshop | Romain Féret-Bosquelle & Barro

                      Zaterdag 28 oktober, 11.30-12.30 uur

                      Share

                        Mi-conférence mi-table ronde autour de la précarité + 10 façons d’aider les GNistes pauvres (in Frans)

                        Het is algemeen bekend dat het Larp een dure hobby is, dus hoewel het misschien vreemd lijkt om een conferentie te organiseren over de behoeften van arme Larpers / mensen met structurele armoede die het Larp willen proberen, is het meer dan ooit noodzakelijk om dit te doen. Na een korte presentatie zal ik tien mogelijke oplossingen voorstellen om deze bevolkingsgroep erbij te betrekken. Als Larper die in armoede is opgegroeid, ben ik bekend met het onderwerp en heb ik wat aanvullend onderzoek gedaan.

                         

                        Interactieve Lezing | Lolv Peregrin Lacave

                        Zaterdag 28 oktober, 15.00-16.00 uur

                        Share

                          Larp in Erasmus+. Case studies and opportunitie (in Engels)

                          (In Engels)LARP-evenementen lijken bijzonder interessant in de ogen van het Erasmus+ Programma, dat leermogelijkheden voor jongeren financiert. Wat maakt het zo speciaal? Wat voor kansen liggen er voor jonge spelers en larp-organisaties? Je krijgt een basisoriëntatie op dit gebied en hoort veel casestudies met foto’s en video’s. Verwacht vragen en energizers. Ik vertegenwoordig Nausika Foundation uit Polen, een van de belangrijkste spelers op dit gebied, met een groeiend aantal internationale projecten. Misschien kunnen we samen iets regelen?
                           

                          Conferentie | Zbyszek Janczukowicz

                          Zaterdag 28 oktober, 14.00-15.00 uur

                          Share

                            Créer un scénario court : la méthode danoise (In Frans)

                            Deze workshop nodigt je uit om te werken aan een kort scenario (3-8 spelers voor 4-5 uur spelen) dat is geïnspireerd op de workshops voor het maken van scenario’s die in Denemarken werden gegeven in het kader van de Fastaval spelconventie, een instituut dat al bijna 30 jaar bestaat.

                            Na een korte presentatie over de belangrijkste aspecten waarmee rekening moet worden gehouden, werken we gezamenlijk aan de premisse (thema’s) van de LARP. Daarna gaan we, naar keuze van de deelnemers, verder met de structuur (scènes) of de personages en hun relaties. Als de tijd het toelaat, sluiten we af met een discussie over de regels en de communicatie rond het scenario. We raden deelnemers aan hun eigen ideeën voor scripts mee te brengen om aan te werken (een paar ideeën/concepten volstaan).

                             

                            Voorinschrijving vereist link naar formulier.

                            Workshop | Muriel

                            Zaterdag 28 oktober, 14.00-16.00 uur

                            Share

                              Lessons Learned: the evolution of a larp (in Engels)

                              (In Engels)De verandering van een Hongaarse larp door de jaren heen in omvang en kwaliteit en wat we ervan geleerd hebben. Moeilijkheden en uitdagingen als je spel succesvol wordt en verdubbelt in omvang en hoe je je als organisator moet aanpassen.
                               

                              Conferentie | Sonir

                              Zaterdag 28 oktober, 3-5.15 uur

                              Share

                                De la Chouine à la Cogne : que recherchent les GNistes ? (in Frans)

                                (In French)Van drama tot vechtpartijen, van tranen tot messen, van onderdrukking tot rebellie… Maar waar zijn larpers tegenwoordig naar op zoek? De resultaten van een Larpalot enquête!
                                 

                                Conferentie | Larpalot

                                Zaterdag 28 oktober, 16.15 – 17.15 uur

                                Share

                                  Join the Dark Side, we have cookies ! (in Engels)

                                  (In Engels)De Dark Side heeft koekjes! Ja, de Sark Side zijn de internationale larps. Waarom zou je daarheen moeten gaan? Je krijgt ervaringen van spelers uit België, Italië en Duitsland.
                                   

                                  Workshop | Sven

                                  Zaterdag 28 oktober, 16.15-17.15 uur

                                  Share

                                    Très sourde et joueuse, c’est possible !

                                    Sommigen van jullie zijn mij misschien al tegengekomen in LARP. Ik ben erg doof en ik speel al een tijdje in LARP. Daarom wil ik graag mijn ervaring met jullie delen, mijn behoeften op het gebied van toegankelijkheid en hoe je een speler met een gehoorprobleem het beste kunt verwelkomen. Ik geef jullie ook een introductie in Franse gebarentaal en gesproken Frans (LfPC).

                                    Voorinschrijving vereist: link naar formulier.

                                     

                                    Workshop | Hélène

                                    Zaterdag 28 oktober, 16.15-18.15 uur

                                    Share

                                      Mais t’avais dit qu’on ferait pas du Cthulhu (in Frans)

                                      (In Frans)In een tijd waarin de huidige larp trend gaat in de richting van het algemene gebruik van intentieverklaringen en transparantie, kan een organisatie zich dan nog wel scenario’s veroorloven met een super plot twist? Super verrassingseffect of schending van het sociaal contract? Hoe zit het met larpers die “het verrassend willen houden” voor hun deelnemers?

                                       

                                      Conferentie | Clueless Cora

                                      Zaterdag 28 oktober, 17.15-18.15 uur

                                      Share

                                        Du seum au fun : gestion de la frustration en GN (in Frans)

                                        (In Frans)Of je nu een speler of een org bent, er is één vijand die erger is dan de Necromancer in de eindstrijd: frustratie. Hier is wat advies en discussie over hoe om te gaan met gevoelens van frustratie in NG, zodat je er iets aan kunt doen!
                                         

                                        Interactieve Lezing | Gaspard

                                        Zaterdag 28 oktober, 17.15-18.15 uur

                                        Share

                                          TechnoLarp : objets de jeu interactifs à portée de toustes (in Frans)

                                          (In Frans)Na onze eerste presentatie van Technolarp tijdens BEtaLarp 2021, zijn we terug met een afgerond project. TechnoLarp is een ‘kant-en-klaar’ apparaatontwerpproject met als doel het voor elke organisator mogelijk te maken interactieve spelobjecten of decors in hun LARP te integreren. Je hebt geen kennis van elektronica of programmeren nodig om TechnoLarp te gebruiken of om deze conferentie bij te wonen.

                                          Tijdens de conferentie presenteren we het project en demonstreren we onze toegangsapparaten aan de hand van praktijkvoorbeelden. Deze feedbackconferentie is ook een gelegenheid om een mogelijk vervolg op het Technolarp-project te bespreken.

                                           

                                          Conferentie | Romain Féret-Bosquelle en Marcelin Delcour

                                          Zaterdag 28 oktober, 17.15-18.15 uur

                                          Share

                                            La joie de nuire (In Frans)

                                            (In Frans)Het spelen van immorele personages die er actief op uit zijn om kwaad te doen, kortom “schurken”, kan je overkomen in LARP. Hoe ga je om met je emoties voor, tijdens en na het spel? Moet je je schuldig voelen als je plezier hebt in het spelen van iemand die afschuwelijke dingen doet en probeert te doen in het spel? Deze lezing geeft je een aantal ideeën, gebaseerd op de uitgebreide ervaring van de spreker op dit gebied!

                                             

                                            Conferentie/span> | Jean-Rémi Girard

                                            Zondag 29 oktober, 16.15 tot 17.15 uur

                                            Share

                                              Non, ce n’est pas sale ! Ce que l’entreprise peut apprendre au GN (in Frans)

                                              (In French)Ondernemen is een beetje een vies woord in de Larp-wereld. Maar de tools die gebruikt worden om groepen te organiseren zouden het leven van veel orga’s gemakkelijker kunnen maken. Hier zijn een paar ideeën waarvan we hopen dat ze je interesse wekken om het onderwerp verder te verkennen.

                                               

                                              Conferentie | Caro & Maruška

                                              Zaterdag 28 oktober, 18.15-19.15 uur

                                              Share

                                                Nouveaux venus : une barrière à l’entrée ? (in Frans)

                                                (In Frans)Wie heeft nog nooit de zin “Ik wist niet eens dat het bestond” gehoord wanneer hij het concept van Larp beschrijft aan een nieuwkomer? Dit gebrek aan bekendheid van de hobby heeft te maken met een aantal factoren: slechte (of onvolledige) vertegenwoordiging in de media, informatie die moeilijk te vinden is als je niet weet waar je moet zoeken, enzovoort. Wat kunnen we doen om onze activiteit te delen met een nieuw publiek, en niet langer iemand te hoeven kennen die GN’s beoefent om te weten waar het over gaat?

                                                 

                                                Interactieve Lezing | Lionel

                                                Zaterdag 28 oktober, 18.15 tot 19.15 uur

                                                Share

                                                  Découpe laser et impression 3D pour les armes de GN

                                                  We gaan het hebben over hoe je gemakkelijker mooie foam wapens kunt maken voor LARP en trollball.

                                                  Voorinschrijving vereist: link naar formulier.

                                                   

                                                  Workshop | Briareos

                                                  Zaterdag 28 oktober, 18.15 tot 19.15 uur

                                                  We gaan het hebben over hoe je gemakkelijker mooie foam wapens kunt maken voor LARP en trollball.

                                                   

                                                  Workshop | Briareos

                                                  Zaterdag 28 oktober, 18.15 tot 19.15 uur

                                                  Share

                                                    BEta Larp : Larp Awards

                                                    Terwijl alle kunsten hun beloningen en prijzen hebben, ontbreekt het Belgische Larp daar flagrant aan. Wie zei dat Larpers niet in staat zijn om de prestaties van hun collega’s te bewonderen? Kom zonder oordeel of prietpraat samen met ons de grootste Larp-prestaties van de laatste jaren in Franstalig België belonen!

                                                     

                                                    Gewoon voor de lol/span>

                                                    Zaterdag 28 oktober, 20.30 tot 21.30 uur

                                                    Share

                                                      The Whims (in Engels)

                                                      (In Engels)Welkom in de buurt!

                                                      Je bent net verhuisd naar je nieuwe huis en het is tijd om je nieuwe leven te beginnen! Dit is een blackbox-spel dat sterk geïnspireerd is op het spel The Sims.

                                                      In deze ervaring speelt de helft van de deelnemers als Whims en de andere helft als Gamers. Na de helft van de speeltijd wissel je van rol.

                                                      Als Whims speel je de acties uit die je Gamer voor je kiest, en laat je hen ook weten hoe hun keuzes je laten voelen.

                                                      Als Gamer beslis je over het geloof van je Whim door hem of haar door een levenspad te leiden dat jij kiest. Jij bent de meester van hun leven.

                                                      Dit spel heeft een snel tempo, grote emoties en is een parodie op het spel De Sims. Als je leven wordt versneld, gebeurt alles in één keer.

                                                      Iedereen is welkom!

                                                      Je hoeft geen kennis te hebben van het spel De Sims of iets anders mee te nemen dan jezelf om mee te doen.

                                                      (Een LARP door Kajsa Seinegård)

                                                      Voorinschrijving vereist: link naar formulier..

                                                       

                                                      Short Larp | Jérémie Daelen

                                                      Zaterdag 28 oktober, 20.30 tot 22.30 uur/p>

                                                      Share

                                                        Life Lessons (in Engels)

                                                        (in Engels)Het tekenen van een levend menselijk model kan soms meer over jou onthullen dan over het onderwerp. In deze larp speel je een groep studenten tijdens een wekelijkse tekenles, verspreid over zes lessen. Het tekenproces zal je personages openstellen – voor zichzelf en voor elkaar – en ze zullen delen en een band opbouwen.
                                                        Het is belangrijk om in gedachten te houden dat deze larp niet echt over tekenen gaat: je hoeft niet te kunnen tekenen, of zelfs plezier in tekenen te hebben, om mee te doen. Tekenen is slechts een mechanisme om het verkennen van je personage te benaderen. Wat je tekent tijdens de larp zal door niemand anders dan jezelf gezien worden, tenzij je dat zelf wilt.

                                                         

                                                        Short Larp | Mo Holkar

                                                        Zaterdag 28 oktober, 20.30 tot 23.30 uur

                                                        Share

                                                          Les derniers bars avant la fin du monde [in Frans]

                                                          Een team van 5 “nieuwe ontdekkingsreizigers” stapt aan boord van “The Unsinkable”®, een revolutionair prototype zakonderzeeër ontworpen en bestuurd door miljardair-ondernemer Dick Johnson. Hun doel is om als eerste toeristen af te dalen naar een diepte van 3821 meter om de tijdloze grootsheid van het titanische wrak te bewonderen (via een 4K HDR ++ camera en een prachtig 8K XHRD+ gebogen panoramisch retina™ scherm).

                                                          Uit de verkoopbrochure:

                                                          “De onderzeeër biedt zijn inzittenden ongeëvenaard comfort met een enorme cabine van 2m*1m*1m40 hoog. Het besturen van dit juweeltje van technologie is kinderspel met behulp van een Logitech™ F710-controller die via Bluetooth is aangesloten. Tegen een extra vergoeding hebben passagiers tijdens de reis ook toegang tot hun Netflix™ series of Spotify™ afspeellijst. Met het ‘explorer’-pakket kun je voor het voorkeurstarief van 0.000,00 deelnemen aan de expeditie en het avontuur van je leven beleven. Aarzel niet langer! Waag de sprong!”Dit mini-larp is een luchtige, parodische benadering van een recent tragisch nieuwsbericht. Hoewel de personages in dit mini-larp stressvolle en moeilijke tijden zullen doormaken, is het de bedoeling dat de deelnemers zich er goed bij voelen. De personages worden gecreëerd tijdens een workshop, in samenwerking met de deelnemers aan de hand van gedetailleerde voorbladen. De GN wordt gevolgd door een korte debriefing.”

                                                          Thema’s :
                                                          – Miljonairs met een zucht naar sensatie
                                                          – IJdelheid
                                                          – Opgeblazen ego’s onder druk
                                                          – Promiscuïteit
                                                          – De leegte van het bestaan

                                                          Trigger Waarschuwing :
                                                          – Dood (en het oproepen van de dood)
                                                          – Claustrofobie
                                                          – Plotselinge situatie van promiscuïteit, met lichamelijk contact
                                                          – Ongeluk
                                                          – Paniek
                                                          – Verbaal geweld

                                                           

                                                          Short Larp | Romain Féret-Bosquelle

                                                          Zaterdag 28 oktober, 21.30 tot ? uur

                                                          Share

                                                            Larp Quizz

                                                            Ken je de naam van elke editie van Avatar en de verhaallijn van de eerste aflevering van Ragnarok? Weet je alles over de meta-technieken die in Nordic LARP worden gebruikt of over LARP-romantiek? Ken je de resolutie van Shadow Island uit je hoofd en weet je welke geheimen er achter The City schuilen? Of heb je geen idee, maar wil je je kennis van onze gedeelde passie testen en het met een goed humeur opnemen tegen andere Gnisten? Dan is deze quiz voor jou! En voor iedereen! Open voor zowel beginners als ervaren Gnists. Kom en win de prijs voor deze editie van 2023!

                                                             

                                                            Gewoon voor de lol

                                                            Zondag 29 oktober, 9.30-10.15 uur

                                                            Share

                                                              Il faut que GNesse se fasse (in Frans)

                                                              (In Frans)Verschillende organisaties organiseren Larp voor kinderen en tieners. Ik wil graag een ontmoeting tussen hen faciliteren. Zodat ze elkaar vragen kunnen stellen over de verschillende doelen die ze zichzelf hebben gesteld, of elkaar vragen kunnen stellen over observaties die zijn gedaan tijdens de activiteiten, of elkaar kunnen uitnodigen om na te denken over toekomstige mogelijkheden voor de generaties die LARP na ons levend zullen houden.

                                                               

                                                              Interactieve Lezing | Maar Audin

                                                              Zaterdag 28 oktober, 10.15-12.30 uur

                                                              Share

                                                                Moi, moche et méchant : comment éviter les clichés (nuls) dans l’écriture des méchants en jeu (in Frans)

                                                                Het universum vernietigen? Nee. Sardonisch lachen? Nee. Nee tegen neonazi’s op slippers en met haargel. Met behulp van literatuur en psychologie, de speerpunten van ondergetekende, gaan we rechtzetten wat ondeugendheid is, het echte soort, het soort dat je echt van standpunt doet veranderen als je je beste Larp-schurk ziet.

                                                                 

                                                                Conférence | Rémi Washington

                                                                Zondag 29 oktober, 10.15 tot 11.15 uur

                                                                Share

                                                                  TechnoLarp : atelier-découverte et mise en pratique

                                                                  In deze hands-on workshop nodigen we je uit om zelf de mogelijkheden van TechnoLarp te ontdekken. Concreet nemen we je stap voor stap mee in de implementatie van verschillende interactieve TechnoLarp spelobjecten die gemakkelijk gebruikt kunnen worden in Larp.

                                                                  Deze workshop is zo opgezet dat hij voor iedereen toegankelijk is. Er is geen bijzondere voorkennis voor nodig en we voorzien de deelnemers van alle benodigdheden om de workshop te kunnen volgen.

                                                                   

                                                                  Workshop | Romain Féret-Bosquelle en Marcelin Delcour

                                                                  Zondag 29 oktober, 10.15 tot 12.30 uur.

                                                                  Share

                                                                    Filmer un GN : Retour sur 2 aftermovies d’Avatar Stronghold – Mon témoignage sur l’expérience capturer des scènes dans un GN (in Frans)

                                                                    Een LARP filmen: een terugblik op twee Avatar Stronghold aftermovies – Mijn getuigenis van de buitengewone ervaring van het vastleggen van scènes in een rollenspel.

                                                                     

                                                                    Conferentie | Alexandre Mottart

                                                                    Zondag 29 oktober, 10.15 tot 11.15 uur

                                                                    Share

                                                                      The Way of Cooperative Larp design – From the beginning to future possibilities (in Engels)

                                                                      (In Engels) De workshop is gebaseerd op onze ervaringen met het organiseren van ons spel ‘The Frozen World’. Op basis van de historische tijdlijn en de verschillende spelconcepten hebben we onze ideeën en methoden verzameld over hoe je een spel van begin tot eind organiseert, rekening houdend met het spelontwerp, technische details, tijd- en taakbeheer, de organisatiestructuur en toekomstige mogelijkheden.

                                                                       

                                                                      Workshop | Orsi

                                                                      Zondag 29 oktober, 11.30 tot 12.30 uur.

                                                                      Share

                                                                        Évaluer une proposition de jeu (in Frans)

                                                                        (In French) LARP’s zijn co-creaties, wat betekent dat het verhaal zich ontwikkelt door voorstellen van verschillende spelers (organisatoren, PJ’s, NPC’s, groepen, enz.) die worden aangenomen (of afgewezen of gewijzigd) door de andere betrokken partijen. Hoe identificeer je een spelvoorstel? En hoe beslis je welke je aanneemt? Volgens welke criteria? Ik nodig je uit om de theorie hier te bekijken, om na te denken over “wat we doen als we spelen”.

                                                                         

                                                                        Conferentie | Rachel

                                                                        Zondag 29 oktober, 11.30 tot 12.30 uur.

                                                                        Share

                                                                          It’s not bad to feel good. The meaningfulness of slice of life and feelgood larp (in Engels)

                                                                          (In Engels) Larp moet boordevol actie en activiteiten zitten. Of met tranen en type twee plezier. Of met veel drama en soap momenten. Go big or go home, het liefst met een pandagezicht vanwege alle tranen die je hebt gelaten en een herinnering aan verhalen over hoe je personage verschrikkelijke dingen heeft gedaan of heeft meegemaakt.
                                                                          Maar is larp alleen een diepe, betekenisvolle en goede ervaring als je personage heeft geleden, grote emoties heeft doorstaan en All The Drama TM heeft meegemaakt?
                                                                          Laten we het hebben over spelen met weinig drama op slice of life-verhalen en over de impact en betekenis van feelgood. Want het is oké om te willen dat je personage niet lijdt onder de apocalyps, maar een betekenisvol leven opbouwt na de grote gebeurtenis. Laten we verder gaan dan een oversimplificatie van de term feelgood en kijken naar hoe impactvol het kan zijn om ondanks alles op positiviteit te spelen.

                                                                           

                                                                          Interactieve Lezing | Sandy

                                                                          Zondag 29 oktober, 11.30 tot 12.30 uur.

                                                                          Share

                                                                            GN & EcoResponsabilité – “Make Larp Sustainable Again”

                                                                            In een tijd waarin onze westerse samenlevingen zich geleidelijk bewust worden van de uitdagingen die het ecologische vraagstuk met zich meebrengt, wil ik jullie, na een korte inleiding, uitnodigen om samen na te denken over de volgende onderwerpen:
                                                                            – Welke elementen van de huidige larp-praktijk hebben de grootste ecologische voetafdruk (in termen van zowel energieverbruik als vervuiling)?
                                                                            – Welke individuele en collectieve middelen (als organisatoren / verenigingen / federaties) hebben we om deze impact te verminderen?
                                                                            – Projectie/Toekomst: Als onze samenlevingen volgens de meest alarmerende projecties het pad van ontgroening en energiebesparing zouden inslaan, welke plaats zou er dan overblijven voor vrijetijdsactiviteiten en in het Larp? Zou het volledig verdwijnen of zou het overleven, en zo ja, in welke vorm? Op welke dag zou u deze sessie willen houden?

                                                                             

                                                                            Interactieve Lezing | Romain Féret-Bosquelle

                                                                            Zondag 29 oktober, 14.00 tot 15.00 uur

                                                                            Share

                                                                              Il n’y a pas de petites émotions

                                                                              Wat als een Larp geen grote emoties, tranen, onvergetelijke passie en onnoemelijk veel drama nodig had om een succes te worden?

                                                                              Van het eerste idee tot de interpretatie, via de intentieverklaring, geeft deze workshop je de kans om te ervaren wat een LARP met “kleine emoties” kan zijn, met andere woorden, met soms subtielere bogen die niet per se het gezicht van de wereld of het lot van een persoon zullen veranderen. En toch zijn deze LARP-spellen niet minder interessant, aangrijpend en emotioneel rijk (het gaat tenslotte niet om de grootte van de emoties, maar om hoe je ze tot leven brengt).

                                                                               

                                                                              Workshop | Saki Jones

                                                                              Zondag 29 oktober, 14.00 tot 15.00 uur

                                                                              Share

                                                                                Limbo (in Engels)

                                                                                De larp speelt zich af in het rijk Limbo, tussen leven en dood. Voorbij de tijd. Een wachtplaats om na te denken over het leven zoals het tot nu toe is geweest voordat je ofwel weer terugkeert naar het leven of het onbekende aan de andere kant van de dood tegemoet treedt. De personages zijn een groep mensen uit onze eigen tijd en samenleving die zweven tussen leven en dood en gestrand zijn in Limbo.

                                                                                 

                                                                                Short Larp | Irena

                                                                                Zondag 29 oktober, 14.00 tot 16.00 uur

                                                                                Share

                                                                                  Killed in the Name of Honor (A Palestinian Larp) (in French)

                                                                                  Een script van Bisan Samamreh, Urieb Abd Alsamad en Riham Kharroub voor de Palestijnse GN-organisatie Bait Byout. Vertaald in het Frans.

                                                                                  Setting: (In French) Het verhaal van deze LARP speelt zich af in het fictieve jaar 1115 voor Christus. In die tijd was de samenleving tribaal en moederlijk, gedomineerd door de macht van de vrouw. Het was ook een zeer conservatieve samenleving, met vrijwel geen vrijheid voor mannen. Huwelijken waren strikt geregeld en vrouwen trouwden meestal met hun neven en nichten.

                                                                                  Doel: Gevallen van eerwraak op vrouwen door hun familie in islamitische regio’s, met name in Arabische landen, onder de aandacht brengen en publiceren, onder druk van het populaire geloof dat de islam dergelijke moorden steunt en vanwege de wettelijke bescherming die sommige van deze landen moordenaars bieden als ze kunnen bewijzen dat hun motief “eervol” was.

                                                                                  Deelnemers: 12-14 (de LARP wordt niet georganiseerd als minder dan 12 mensen zich aanmelden). Voorinschrijving vereist: link naar formulier.

                                                                                   

                                                                                  Short Larp | Kevin Gony

                                                                                  Zondag 29 oktober, 14.00 tot 16.00 uur

                                                                                  Share

                                                                                    Gay mais pas cliché : l’inclusion passe aussi par l’écriture des personnages (in Frans)

                                                                                    (In Frans)Onze kijk op de wereld wordt beïnvloed door de verhalen die we te horen krijgen. Ook al is de situatie de laatste jaren verbeterd, de TV- en filmindustrie gebruikt nog te vaak het cliché “begraaf je homo’s” (LGBT-personages sterven of lijden veel vaker onder tragedies dan hetero’s). Dit cliché en andere clichés komen ook voor in Larp. Maar het is mogelijk om genuanceerde personages te schrijven, ongeacht hun seksuele geaardheid. Seksuele geaardheid zou niet het belangrijkste (of erger nog, het enige) element moeten zijn bij het beschrijven van een personage.

                                                                                    Aan de andere kant kan het voor queer gamers leiden tot frustratie en het gevoel buitengesloten te worden als ze alleen maar hetero’s of clichématige LGBT-personages hebben om mee te spelen.

                                                                                    Hoe schrijf je een genuanceerd LGBT-karakter? Welke clichés moet je vermijden of vermijden? Moet de seksuele geaardheid van een personage altijd worden opgeschreven, of moet dit worden overgelaten aan de spelers?

                                                                                    Een held is een held, of je nu man, vrouw, homo, lesbisch, hetero, zwart, wit of helemaal rood bent – het maakt niet uit.” Andrew Garfield, over het Spiderman-kostuum.

                                                                                     

                                                                                    Conferentie | Basile Hrpgn

                                                                                    Zondag 29 oktober, 15.00 tot 16.00 uur

                                                                                    Share

                                                                                      « Juste des émotions » : penser le GN et la justice sociale avec Sara Ahmed [in Frans]

                                                                                      « La justice devient une forme de ressenti, qui relève d’un « sentiment-de-semblable », une capacité de ressentir des choses pour autrui et de compatir à sa douleur. »

                                                                                      Dit jaar wil ik mijn eigen traditie van overambitieuze nerdgedoe nieuw leven inblazen door te proberen een aantal gedachten uit The Cultural Politics of Emotions (2004) van queer en geracialiseerd filosoof en activist Sara Ahmed toe te passen op de LARP. In dit boek, dat me fascineerde, kijkt ze naar de manier waarop onze emoties worden gevormd door de politieke context, en hoe de politiek ze op haar beurt in haar greep houdt. Ik ben vooral geïnteresseerd in een passage in haar conclusie, waarin Ahmed vraagtekens zet bij een bepaalde visie op rechtvaardigheid die zich zou beperken tot het voelen van “de juiste emoties” – waarmee ze in feite de materiële voorwaarden voor genoegdoening en het rekening houden met het aangedane onrecht uitwist. Ik vind zijn reflecties, die altijd genuanceerd zijn, interessant als het gaat om het in twijfel trekken van de potentieel pedagogische deugden van de LARP, in het bijzonder met betrekking tot kwesties die verband houden met systemische onderdrukking. Uiteindelijk zegt Ahmed over emoties wat we al over games kunnen zeggen: het zijn ‘slechts’ emoties… Maar misschien is dat iets.

                                                                                       

                                                                                      Conferentie | Axiel Cazeneuve

                                                                                      Zondag 29 oktober, 15.00 tot 17.15 uur

                                                                                      Share

                                                                                        C’est quoi tes valeurs ? (in Frans)

                                                                                        (In Frans) Wie heeft er niet wel eens een moment van onenigheid meegemaakt tussen zijn persoonlijke waarden buiten het spel en die van zijn personage in het spel? Hoe vaak komen we niet in de verleiding om democratie na te spelen in een feodale samenleving? Om een ketter te spelen in een religieuze wereld?

                                                                                        Rollenspel geeft ons de mogelijkheid om onszelf te projecteren in alternatieve werkelijkheden. Toch staan onze hedendaagse waarden onze beslissingen en interpretaties vaak in de weg. In deze lezing kijken we naar de oorzaken van deze verwarring en stellen we enkele manieren voor om ermee om te gaan.

                                                                                         

                                                                                        Conferentie | Gaspard

                                                                                        Zondag 29 oktober, 16.15 tot 17.15 uur

                                                                                        Share

                                                                                          The workshop workshop (in Engels)

                                                                                          (In Engels) Workshops!

                                                                                          Ze lijken het coolste om te doen, de conditio sine qua non voor een echte ‘nordic style’ of zelfs internationale larp. Ze lijken ook rond en in evenementen te worden geschoven omwille van het hebben van een workshop, en heb je echt die line-up oefening nodig voor jouw specifieke larp, of gooi je het er gewoon in omdat iedereen dat lijkt te doen? En eigenlijk, wat maakt een goede workshop goed? En wat maakt dat het werkt in jouw specifieke larp?

                                                                                          In deze korte workshop (ja, inderdaad, erg meta), springen we halsoverkop in de workshops en proberen we meer te begrijpen van de oefeningen en de manier waarop ze worden gegeven, maar ook van de manier waarop je ze structureert en inpast in je larp.

                                                                                          Voorinschrijving vereist: link naar formulier.

                                                                                           

                                                                                          Workshop | Sandy

                                                                                          Zaterdag 28 oktober, 18.15 tot 19.15 uur

                                                                                          Share

                                                                                            Co-narration : retour de l’expérience In Taberna (in Frans)

                                                                                            (In Frans)In onze “In Taberna” LARP zijn de deelnemers om de beurt de PC’s en de NPC’s. Het scenario wordt door alle deelnemers samen geschreven in de workshop die aan het spel voorafgaat. Het scenario wordt gezamenlijk geschreven door alle deelnemers in de workshop die aan het spel voorafgaat. Gevechten en magie worden niet bepaald door regels.

                                                                                            In deze lezing geven we feedback op deze sandbox GN: ontstaan, ontwerp, communicatie, realisatie en tot slot feedback van de deelnemers.

                                                                                             

                                                                                            Conferentie | Mathieu Bogaerts & Olivier Samyn

                                                                                            Zondag 29 oktober, 16.15 tot 17.15 uur

                                                                                            Share

                                                                                              Retour d’expérience en tant que photographe de GN (in Frans)

                                                                                              (In Frans)Ik ga al 9 jaar naar Larps als amateurfotograaf. Ik ga overal naartoe waar de overlevering, het universum, me interesseert om foto’s te maken. Tijdens deze bijeenkomst ga ik het hebben over hoe ik me voorbereid voor de LARP, welke apparatuur ik meeneem, wat mijn complete workflow is als ik thuiskom en hoe ik de opnamen beschikbaar maak. Er zal redelijk wat technische uitleg zijn (in fotografische termen), maar ook mentale uitleg in termen van de regels die ik gebruik om zoveel mogelijk op te gaan in het spel. Dit is mijn persoonlijke visie en wordt alleen ter informatie gegeven en is op geen enkele manier bindend of verplicht. Je hoeft geen expert in fotografie te zijn om te begrijpen wat ik doe, en in elk geval ben ik hier om ook jouw vragen te beantwoorden, binnen de grenzen van mijn kennis.

                                                                                               

                                                                                              Conferentie | Fabrice Martellucci

                                                                                              Zondag 29 oktober, 15.00 tot 16.00 uur

                                                                                              Share
                                                                                               Share