Conférences


  Openingsconferentie | C’est vrai parce que c’est faux : les émotions en GN (in Frans)

  (in Frans) We hebben het vaak over Larp als een diepgaande ervaring, waarbij we emoties uit de eerste hand voelen en deze lange tijd met ons meedragen. Maar waar komen deze emoties vandaan? Hoe wekken organisatoren ze op en hoe gebruiken spelers ze? Is het een kwestie van ontwerp, setting of de spelgemeenschap? In deze dynamische en niet al te serieuze lezing proberen we deze vragen te beantwoorden en wat stof tot nadenken te geven.

   

  Conferentie| Alessandro Giovanucci

  Zaterdag 28 oktober, 9.30-10.15 uur

  Share

    Souvenirs d’une gauchiasse repentie (in Frans)

    (In French)Wat doe je als je een personage moet spelen dat duidelijk niet de good guy van het verhaal is? Wat doe je als je een onderdrukker moet spelen, maar in het echte leven campagne voert voor meer gelijkheid en eerlijkheid?
    Hier ga ik proberen deze vragen te beantwoorden door de tips te delen die me hebben geholpen om me minder schuldig te voelen over het voorbereiden, spelen en, na het spel, loslaten van personages die racistisch/gewelddadig/oppressief/misogynistische klootzakken/whatever het tegenovergestelde waren van wat ik ben/denk/voel in mijn TO-leven.

     

    Conferentie | Lucile

    Zaterdag 28 oktober, 10:15 tot 11:15 uur.

    Share

      The Sustainability Roleplaying Club Formula (in Engels)

      (in Engels)Wat zou een werkbaar model kunnen zijn om een rollenspelgemeenschap op lange termijn in stand te houden? Deze presentatie zal kijken naar de doelen, aspiraties en intenties om dit te bereiken en de formule die de presentatoren voorstellen voor Europese teams.

       

      Conferentie | Judit Vitalis & Lumina Cornu Club

      Zaterdag 28 oktober, 10.15-11.15 uur

      Share

        Les comportements nocifs en GN sous l’angle du droit – De responsabilité civile et pénale dans le time in (In Frans)

        (In Frans)Debat over de juridische kwesties rond de implicatie van time-in feiten in het burgerlijk recht en het strafrecht.

         

        Conference | Flo

        Zaterdag 28 oktober, 11:30-12:30 uur.

        Share

          Le groupe de GN : vie, mort et (éviter les) remords (In Frans)

          (In Frans)Bij LARP wordt soms verwacht dat larpers zich in groepen organiseren. Dit kunnen eenmalige groepen van 5-6 personen zijn, maar ook groepen van 15 tot 40 personen met de ambitie om meerdere jaren te bestaan en gezamenlijke kosten te maken. Dat is een heel avontuur, zowel binnen als buiten het spel!

          We gaan dit tweede type groep van dichterbij bekijken. Hoe ontstaan ze? Wat drijft hen? Hoe worden beslissingen genomen? Hoe integreert de groep nieuwe mensen en organiseert ze zichzelf om lang mee te gaan?

          We hebben mensen ontmoet die hebben deelgenomen aan groepen die de uitdaging zijn aangegaan en de afstand hebben afgelegd. Het doel was om inspiratie te putten uit hun ervaringen, stof tot nadenken te geven over de terugkerende moeilijkheden en hulpmiddelen voor te stellen (met name op basis van zelfmanagement) om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk veren worden gekrenkt.

           

          Conferentie | Rachel & Arnaud

          Zaterdag 28 oktober, 14:00-16:00 uur

          Share

            Larp in Erasmus+. Case studies and opportunitie (in Engels)

            (In Engels)LARP-evenementen lijken bijzonder interessant in de ogen van het Erasmus+ Programma, dat leermogelijkheden voor jongeren financiert. Wat maakt het zo speciaal? Wat voor kansen liggen er voor jonge spelers en larp-organisaties? Je krijgt een basisoriëntatie op dit gebied en hoort veel casestudies met foto’s en video’s. Verwacht vragen en energizers. Ik vertegenwoordig Nausika Foundation uit Polen, een van de belangrijkste spelers op dit gebied, met een groeiend aantal internationale projecten. Misschien kunnen we samen iets regelen?
             

            Conferentie | Zbyszek Janczukowicz

            Zaterdag 28 oktober, 14.00-15.00 uur

            Share

              Lessons Learned: the evolution of a larp (in Engels)

              (In Engels)De verandering van een Hongaarse larp door de jaren heen in omvang en kwaliteit en wat we ervan geleerd hebben. Moeilijkheden en uitdagingen als je spel succesvol wordt en verdubbelt in omvang en hoe je je als organisator moet aanpassen.
               

              Conferentie | Sonir

              Zaterdag 28 oktober, 3-5.15 uur

              Share

                De la Chouine à la Cogne : que recherchent les GNistes ? (in Frans)

                (In French)Van drama tot vechtpartijen, van tranen tot messen, van onderdrukking tot rebellie… Maar waar zijn larpers tegenwoordig naar op zoek? De resultaten van een Larpalot enquête!
                 

                Conferentie | Larpalot

                Zaterdag 28 oktober, 16.15 – 17.15 uur

                Share

                  Mais t’avais dit qu’on ferait pas du Cthulhu (in Frans)

                  (In Frans)In een tijd waarin de huidige larp trend gaat in de richting van het algemene gebruik van intentieverklaringen en transparantie, kan een organisatie zich dan nog wel scenario’s veroorloven met een super plot twist? Super verrassingseffect of schending van het sociaal contract? Hoe zit het met larpers die “het verrassend willen houden” voor hun deelnemers?

                   

                  Conferentie | Clueless Cora

                  Zaterdag 28 oktober, 17.15-18.15 uur

                  Share

                    TechnoLarp : objets de jeu interactifs à portée de toustes (in Frans)

                    (In Frans)Na onze eerste presentatie van Technolarp tijdens BEtaLarp 2021, zijn we terug met een afgerond project. TechnoLarp is een ‘kant-en-klaar’ apparaatontwerpproject met als doel het voor elke organisator mogelijk te maken interactieve spelobjecten of decors in hun LARP te integreren. Je hebt geen kennis van elektronica of programmeren nodig om TechnoLarp te gebruiken of om deze conferentie bij te wonen.

                    Tijdens de conferentie presenteren we het project en demonstreren we onze toegangsapparaten aan de hand van praktijkvoorbeelden. Deze feedbackconferentie is ook een gelegenheid om een mogelijk vervolg op het Technolarp-project te bespreken.

                     

                    Conferentie | Romain Féret-Bosquelle en Marcelin Delcour

                    Zaterdag 28 oktober, 17.15-18.15 uur

                    Share

                      La joie de nuire (In Frans)

                      (In Frans)Het spelen van immorele personages die er actief op uit zijn om kwaad te doen, kortom “schurken”, kan je overkomen in LARP. Hoe ga je om met je emoties voor, tijdens en na het spel? Moet je je schuldig voelen als je plezier hebt in het spelen van iemand die afschuwelijke dingen doet en probeert te doen in het spel? Deze lezing geeft je een aantal ideeën, gebaseerd op de uitgebreide ervaring van de spreker op dit gebied!

                       

                      Conferentie/span> | Jean-Rémi Girard

                      Zondag 29 oktober, 16.15 tot 17.15 uur

                      Share

                        Non, ce n’est pas sale ! Ce que l’entreprise peut apprendre au GN (in Frans)

                        (In French)Ondernemen is een beetje een vies woord in de Larp-wereld. Maar de tools die gebruikt worden om groepen te organiseren zouden het leven van veel orga’s gemakkelijker kunnen maken. Hier zijn een paar ideeën waarvan we hopen dat ze je interesse wekken om het onderwerp verder te verkennen.

                         

                        Conferentie | Caro & Maruška

                        Zaterdag 28 oktober, 17.45-18.45 uur

                        (In French)Ondernemen is een beetje een vies woord in de Larp-wereld. Maar de tools die gebruikt worden om groepen te organiseren zouden het leven van veel orga’s gemakkelijker kunnen maken. Hier zijn een paar ideeën waarvan we hopen dat ze je interesse wekken om het onderwerp verder te verkennen.

                         

                        Conferentie | Caro & Maruška

                        Zaterdag 28 oktober, 17.45-18.45 uur

                        Share

                          Moi, moche et méchant : comment éviter les clichés (nuls) dans l’écriture des méchants en jeu (in Frans)

                          Het universum vernietigen? Nee. Sardonisch lachen? Nee. Nee tegen neonazi’s op slippers en met haargel. Met behulp van literatuur en psychologie, de speerpunten van ondergetekende, gaan we rechtzetten wat ondeugendheid is, het echte soort, het soort dat je echt van standpunt doet veranderen als je je beste Larp-schurk ziet.

                           

                          Conférence | Rémi Washington

                          Zondag 29 oktober, 10.15 tot 11.15 uur

                          Share

                            Filmer un GN : Retour sur 2 aftermovies d’Avatar Stronghold – Mon témoignage sur l’expérience capturer des scènes dans un GN (in Frans)

                            Een LARP filmen: een terugblik op twee Avatar Stronghold aftermovies – Mijn getuigenis van de buitengewone ervaring van het vastleggen van scènes in een rollenspel.

                             

                            Conferentie | Alexandre Mottart

                            Zondag 29 oktober, 10.15 tot 11.15 uur

                            Share

                              Évaluer une proposition de jeu (in Frans)

                              (In French) LARP’s zijn co-creaties, wat betekent dat het verhaal zich ontwikkelt door voorstellen van verschillende spelers (organisatoren, PJ’s, NPC’s, groepen, enz.) die worden aangenomen (of afgewezen of gewijzigd) door de andere betrokken partijen. Hoe identificeer je een spelvoorstel? En hoe beslis je welke je aanneemt? Volgens welke criteria? Ik nodig je uit om de theorie hier te bekijken, om na te denken over “wat we doen als we spelen”.

                               

                              Conferentie | Rachel

                              Zondag 29 oktober, 11.30 tot 12.30 uur.

                              Share

                                Gay mais pas cliché : l’inclusion passe aussi par l’écriture des personnages (in Frans)

                                (In Frans)Onze kijk op de wereld wordt beïnvloed door de verhalen die we te horen krijgen. Ook al is de situatie de laatste jaren verbeterd, de TV- en filmindustrie gebruikt nog te vaak het cliché “begraaf je homo’s” (LGBT-personages sterven of lijden veel vaker onder tragedies dan hetero’s). Dit cliché en andere clichés komen ook voor in Larp. Maar het is mogelijk om genuanceerde personages te schrijven, ongeacht hun seksuele geaardheid. Seksuele geaardheid zou niet het belangrijkste (of erger nog, het enige) element moeten zijn bij het beschrijven van een personage.

                                Aan de andere kant kan het voor queer gamers leiden tot frustratie en het gevoel buitengesloten te worden als ze alleen maar hetero’s of clichématige LGBT-personages hebben om mee te spelen.

                                Hoe schrijf je een genuanceerd LGBT-karakter? Welke clichés moet je vermijden of vermijden? Moet de seksuele geaardheid van een personage altijd worden opgeschreven, of moet dit worden overgelaten aan de spelers?

                                Een held is een held, of je nu man, vrouw, homo, lesbisch, hetero, zwart, wit of helemaal rood bent – het maakt niet uit.” Andrew Garfield, over het Spiderman-kostuum.

                                 

                                Conferentie | Basile Hrpgn

                                Zondag 29 oktober, 15.00 tot 16.00 uur

                                Share

                                  « Juste des émotions » : penser le GN et la justice sociale avec Sara Ahmed [in Frans]

                                  « La justice devient une forme de ressenti, qui relève d’un « sentiment-de-semblable », une capacité de ressentir des choses pour autrui et de compatir à sa douleur. »

                                  Dit jaar wil ik mijn eigen traditie van overambitieuze nerdgedoe nieuw leven inblazen door te proberen een aantal gedachten uit The Cultural Politics of Emotions (2004) van queer en geracialiseerd filosoof en activist Sara Ahmed toe te passen op de LARP. In dit boek, dat me fascineerde, kijkt ze naar de manier waarop onze emoties worden gevormd door de politieke context, en hoe de politiek ze op haar beurt in haar greep houdt. Ik ben vooral geïnteresseerd in een passage in haar conclusie, waarin Ahmed vraagtekens zet bij een bepaalde visie op rechtvaardigheid die zich zou beperken tot het voelen van “de juiste emoties” – waarmee ze in feite de materiële voorwaarden voor genoegdoening en het rekening houden met het aangedane onrecht uitwist. Ik vind zijn reflecties, die altijd genuanceerd zijn, interessant als het gaat om het in twijfel trekken van de potentieel pedagogische deugden van de LARP, in het bijzonder met betrekking tot kwesties die verband houden met systemische onderdrukking. Uiteindelijk zegt Ahmed over emoties wat we al over games kunnen zeggen: het zijn ‘slechts’ emoties… Maar misschien is dat iets.

                                   

                                  Conferentie | Axiel Cazeneuve

                                  Zondag 29 oktober, 15.00 tot 17.15 uur

                                  Share

                                    C’est quoi tes valeurs ? (in Frans)

                                    (In Frans) Wie heeft er niet wel eens een moment van onenigheid meegemaakt tussen zijn persoonlijke waarden buiten het spel en die van zijn personage in het spel? Hoe vaak komen we niet in de verleiding om democratie na te spelen in een feodale samenleving? Om een ketter te spelen in een religieuze wereld?

                                    Rollenspel geeft ons de mogelijkheid om onszelf te projecteren in alternatieve werkelijkheden. Toch staan onze hedendaagse waarden onze beslissingen en interpretaties vaak in de weg. In deze lezing kijken we naar de oorzaken van deze verwarring en stellen we enkele manieren voor om ermee om te gaan.

                                     

                                    Conferentie | Gaspard

                                    Zondag 29 oktober, 16.15 tot 17.15 uur

                                    Share

                                      Co-narration : retour de l’expérience In Taberna (in Frans)

                                      (In Frans)In onze “In Taberna” LARP zijn de deelnemers om de beurt de PC’s en de NPC’s. Het scenario wordt door alle deelnemers samen geschreven in de workshop die aan het spel voorafgaat. Het scenario wordt gezamenlijk geschreven door alle deelnemers in de workshop die aan het spel voorafgaat. Gevechten en magie worden niet bepaald door regels.

                                      In deze lezing geven we feedback op deze sandbox GN: ontstaan, ontwerp, communicatie, realisatie en tot slot feedback van de deelnemers.

                                       

                                      Conferentie | Mathieu Bogaerts & Olivier Samyn

                                      Zondag 29 oktober, 16.15 tot 17.15 uur

                                      Share

                                        Retour d’expérience en tant que photographe de GN (in Frans)

                                        (In Frans)Ik ga al 9 jaar naar Larps als amateurfotograaf. Ik ga overal naartoe waar de overlevering, het universum, me interesseert om foto’s te maken. Tijdens deze bijeenkomst ga ik het hebben over hoe ik me voorbereid voor de LARP, welke apparatuur ik meeneem, wat mijn complete workflow is als ik thuiskom en hoe ik de opnamen beschikbaar maak. Er zal redelijk wat technische uitleg zijn (in fotografische termen), maar ook mentale uitleg in termen van de regels die ik gebruik om zoveel mogelijk op te gaan in het spel. Dit is mijn persoonlijke visie en wordt alleen ter informatie gegeven en is op geen enkele manier bindend of verplicht. Je hoeft geen expert in fotografie te zijn om te begrijpen wat ik doe, en in elk geval ben ik hier om ook jouw vragen te beantwoorden, binnen de grenzen van mijn kennis.

                                         

                                        Conferentie | Fabrice Martellucci

                                        Zondag 29 oktober, 15.00 tot 16.00 uur

                                        Share
                                         Share